Landinformatie Costa Rica

Costa Rica is een paradijs voor natuurliefhebbers, surfers, zonnekloppers, duikers en snorkelaars en aanhangers van duurzaam toerisme. Je vindt er regenwoud, mangroven, uitgestrekte stranden en maar liefst 850 verschillende soorten vogels. Wij geven je wat tips mee om het meeste te halen uit jouw vakantie.
 
Costa Rica in het kort

Costa Rica in het kort

 
  • Ligging op de wereld: Costa Rica ligt in Centraal-Amerika, tussen Nicaragua en Panama. In het westen en het oosten wordt het land begrensd door de Grote Oceaan en de Caraïbische Zee.
  • De hoofdstad: San José
  • De taal: De officiële taal is Spaans, maar op de meeste plaatsen kun je je met Engels ook goed behelpen.
  • De munteenheid: de colon, genoemd naar Columbus.
Beste reistijd

Beste reistijd


Je kunt Costa Rica het hele jaar door bezoeken, maar van april tot november is het regenseizoen. Dat betekent niet dat het dan de hele dag regent, maar wel dat er af en toe een stortbui kan vallen. De temperaturen zijn wel aangenaam en over het algemeen is het dan wat minder duur om Costa Rica te bezoeken. Onze winter is het droge seizoen in Costa Rica. Dan is het erg warm en droger, maar dus ook drukker en duurder.

4. Praktische tips

  • Tijdsverschil: Costa Rica hanteert de Central Standard Time (CST). In Costa Rica is het dus zeven uur vroeger dan in België, en in de zomer is het er acht uur vroeger.
  • Reisstekker/spanning: De stroomsterkte in Costa Rica is 110volt/60 Hz en de stopcontacten zijn afgestemd op stekkers met platte pennen. Neem dus eventueel een adapter mee.
  • Vervoer: De meeste gebieden in Costa Rica zijn met de wagen of het openbaar vervoer perfect te bereiken. Het land is gewend aan toerisme en heeft een goede infrastructuur opgebouwd.
  • Telecommunicatie: Costa Rica beschikt over een uitgebreid GSM-netwerk, maar in afgelegen gebieden is er geen bereik. In telefooncellen kun je met telefoonkaarten betalen. Vanuit je hotel bellen kan ook, maar is doorgaans duurder. Mailen kun je vanuit internetcafés.
Kledijtips

Kledijtips

Een regenjas of een regenponcho is een must, zeker in het regenseizoen. Sneldrogende of vochtwerende kleding kan handig zijn. Draag geen te strakke kleding, want dat kan bij een warm, vochtig klimaat vervelend aanvoelen. Wijd en luchtig is dus beter. Weet ook dat felgekleurde kleding dieren kan afschrikken. Dat is dus minder geschikt als je dieren van dichtbij wil zien. Neem twee paar goede, waterdichte wandelschoenen mee zodat je kunt afwisselen. Een hoed en zonnebril kunnen je beschermen tegen de zon. Neem een vest of truitje mee voor ’s avonds, wanneer het afkoelt.
Voorzorgsmaatregelen

Voorzorgsmaatregelen


Costa Rica is een veilig land, maar algemene voorzorgsmaatregelen voor toeristen zijn hier even goed van toepassing. Aanvaard of geef geen ongevraagde hulp want de noodsituatie kan in scène gezet zijn. Vermijd afgelegen en donkere plekken en trek er niet op uit in je eentje. Ga nooit liften. Wat je gezondheid betreft: drink voldoende water om uitdroging te voorkomen, en gebruik zonnecrème en een insectenwereld middel
Culturele eigenheden

Culturele eigenheden

Costa Ricanen, of “Ticos” zoals ze zichzelf noemen, zijn aangename, vriendelijke mensen. Ze hechten veel belang aan beleefdheid en respect. Loop dus niet rond in badkleding waar het niet hoort, en draag geen te blote kleding wanneer je bijvoorbeeld een kerk bezoekt. Neem niet ongevraagd foto's van mensen. Costa Ricanen zijn formeler ingesteld dat andere Latijns-Amerikaanse volkeren en iets meer gesloten. Ze zijn niet erg punctueel ingesteld (meer nog: te laat komen is een vorm van beleefdheid), dus houd daar rekening mee en maak je niet druk.
Lokale specialiteiten

Lokale specialiteiten

Gebakken rijst met zwarte bonen (gallo pinto) vormt de basis van de traditionele keuken. Het kan zowel als ontbijt gegeten (met ei) worden als bij de lunch (met vlees). Ook populair is de bakbanaan die bijna bij elk gerecht wordt geserveerd. Probeer zeker ook eens het nationale dessert “tres leches”: een cake opgebouwd uit drie lagen. De nationale drank is “guaro”, een alcoholische drank op basis van rietsuiker. Ook lekker: “tamales”: pasteitjes van maisdeeg gevuld met gehakt, gestoomd in een maïsblad of bananenblad en “quesadillas”: een soort hartige pannenkoek gevuld met kaas en vlees.

Winkelen en betalen

In winkels worden creditcards bijna overal geaccepteerd, op marktjes en bij lokale handelaren betaal je best contant. De meeste winkels zijn open van maandag tot en met zaterdag van 8u tot 18u. Sommige winkels zijn ook op zondag open. Banken sluiten iets vroeger, rond 15 à 16u. Overal wordt een vrij lange middagpauze genomen (1 à 2 uur). De lokale munt is de colon. Er zijn biljetten van 1000, 2000, 5000 en 10.000. Daarnaast zijn er ook munten van 5,10,25,50,100 en 500 colon. Amerikaanse dollars worden meestal ook geaccepteerd. Je kunt je geld wisselen in de wisselkantoren, en meestal ook in het hotel. Wissel niet te veel, want terug omwisselen naar dollar is minder evident.
Souvenirtips

Souvenirtips

In Costa Rica vind je veel ambachtelijke kunst: houtsnijwerk, keramiek, borduurwerk, maskers, en manden van palmbladeren. Wil je er uitzien als een echte Tico? Koop dan op de markt de traditionele klederdracht: als vrouw een typische Guanacaste-jurk, en als man een Guayabera hemd. Costa Ricaanse sieraden zijn er voor ieders smaak en budget: van felgekleurde kettingen van schelpen en zaden tot oorbellen met edelstenen en goud. Uitgeholde kalebassen worden versierd met motieven en gebruikt als kaarsenhouder. De slogan van Costa Rica is "Pura Vida", en dat vind je dan ook terug op de meeste souvenirs.
 helpt je graag verder
 helpt je graag verder

helpt je graag verder

Selectair Van Acker Reizen

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Koningin Fabiolastraat 51
8560 Gullegem