Cultuur

Belangrijkste feestdagen en evenementen:
Tijdens de zomermaanden genieten de Finnen van de lange dagen en de buitenlucht. Overal in het land vinden dan festivals en activiteiten plaats, van opera tot boerentheater, van jazz tot volksmuziek. Daar zitten ook enkele speciale activiteiten bij, zoals wereldkampioenschappen sneeuwballengevechten, sauna-zitten, vrouwdragen, luchtgitaarspelen en moerasvoetbal! De belangrijkste festivals zijn het Pori Jazz festival (2e helft juli), het kamermuziekfestival van Kuhmo (2e helft juli), het Savonlinna Operafestival (juli) en het Helsinki kunstfestival (2e helft augustus).
 
Tijdens het midzomerweekend Juhannus, dat elk jaar een andere datum heeft, zijn in Finland vele winkels en musea niet of beperkt geopend in verband met de feestelijkheden. Behalve in de grotere steden vieren de Finnen Juhannus vooral in gezinsverband in hun mökki’s (vakantiehuisjes).
 
Culturele gebruiken en gevoeligheden:
De Finnen zijn nauw verwant met de Baltische Staten en vormen een brug tussen Zweden en Rusland. In Lapland leven nog ongeveer 5000 mensen van Saami-afkomst, met een eigen taal en cultuur. Verder zijn Finnen, die vaak als nors en zwijgzaam worden gezien, eigenlijk heel toegankelijk! Ze spreken meestal goed Engels en zijn altijd bereid om iets over hun land te vertellen.
 

Lokale specialiteiten:
De Finse keuken is beïnvloed door zowel de Russische als de Scandinavische keuken. Finnen halen hun eten vaak uit de natuur: bessen, paddenstoelen en wild uit de bossen, kreeft, garnalen en vis uit de ontelbare meren, rivieren of de zee. Vis vind je in alle mogelijke vormen: vers, gerookt of gemarineerd. Enkele visspecialiteiten zijn: graavi kirjolohi (gemarineerde regenboogforel), graavi lohi (gemarineerde zalm), of het regionale kalakukko (vis en spek in roggebrood). In Lapland worden diverse rendierschotels geserveerd. Heerlijk zijn ook de vele soorten paddenstoelen, geserveerd met vlees, vis of in pasteien. Tot slot worden er vaak bessen gebruikt in allerlei gerechten en desserts. Hyvää Ruokahalua, of smakelijk eten!

Finland, een ijzig land vol norse inwoners? Nee hoor! Het ‘land van duizend meren’ is perfect voor wie zich wil laten overrompelen door een schitterende natuur. Eilanden, bossen, bergen en ontelbare azuurblauwe meren wachten je op in dit onvergetelijke land. Cultuur vind je in de grotere steden waar de Finnen zelf je graag en vol enthousiasme vertellen over hun gewoonten. En dat ijs? Dat vind je in het noorden, in Lapland. Hier zijn de Sami heer en meester, en leer je alles over hun cultuur. Reis je naar Finland, dan ga je een onvergetelijke reis tegemoet.
 

Landen-ABC

Ligging:
in Noord-Europa. Finland grenst in het oosten aan Rusland, in het noorden aan Noorwegen en in het noordwesten aan Zweden.

Ruwe indeling:
Het ‘land van duizend meren’ kan in drie typen worden onderverdeeld. De zuid- en westkust van Finland bestaat uit een brede strook laagland, waar de belangrijkste Finse steden liggen en waar naast bossen en veengebieden veel akkerland voorkomt. Voor de hele Finse kust liggen eilandenarchipels met ontelbare rotsklippen en eilandjes. Het Finse Merengebied is omzoomd door bossen die zich uitstrekken tot aan de horizon. Aan de rand met Lapland vinden we de eerste bergtoppen, die boven de boomgrens uitsteken. Lapland is het gebied boven de poolcirkel dat bestaat uit taigabossen van dennen, sparren en berken, afgewisseld door grote veengebieden en karig begroeid bergland. De Halti, op de grens met Noorwegen, is de hoogste berg van Finland.

De hoofdstad:
Helsinki

De taal:
Fins, Zweeds, Samisch

Lunteenheid:
Euro

De seizoenen:
Door zijn noordelijke ligging valt Finland in de continentale klimaatzone, met lange koude winters met veel sneeuw en korte en warme zomers. Finland heeft weliswaar een lange koude winter, maar de zomermaanden zijn warmer en droger dan bij ons. Door zijn noordelijke ligging heeft Finland enkele prachtige natuurverschijnselen, zoals de Middernachtzon, de Ruska, de Poolnacht en het Noorderlicht.

Finland praktisch

Reisdocumenten:
Voor reizigers naar Finland uit België, vinden aan de grens geen pascontroles meer plaats. Je hebt ook geen internationaal paspoort nodig, enkel je identiteitskaart volstaat. Zonder visum mag je drie maanden in Finland verblijven.

Tijdsverschil:
In Finland is het één uur later dan in België. De zomertijdperiode is gelijk aan die van ons.

Kledijtips:
In Finland moet je rekening houden met alle weersomstandigheden. Ook in de zomer mogen goede wind/waterdichte jas, muts en handschoenen op wandelingen niet ontbreken. In de winter zijn temperaturen tot -30° C geen uitzondering. Zorg daarom voor voldoende laagjes kleding, bij voorkeur beginnend bij een laag thermische onderkleding. En vergeet ook niet te denken aan handschoenen, skibril, zonnebril en bergschoenen.

Reisstekker/spanning:
De netspanning is in Finland net als bij ons 220 volt. Belgische stekkers passen gewoon in de stopcontacten.

Vervoer:
Finland heeft één van de dichtste en goedkoopste luchtvaartnetwerken van Europa. Binnen Finland vliegen is vooral interessant voor een bezoek aan Lapland, dat regionale vliegvelden heeft in Enontekiö/Hetta, Ivalo, Kemi/Tornio, Kittilä, Kuusamo, Oulu en Rovaniemi. Ook met het Finse spoorwegnet geraak je in Lapland. Treinen rijden frequent en zijn luxe en ruim. Voor wie veel met de trein wil reizen in Finland is er de Finn-railpas: onbeperkt reizen gedurende 3, 5 of 10 dagen binnen een maand. Er is ook een goed busnetwerk en vrijwel alle plaatsen van betekenis kunnen zo worden bereikt. De dienstregeling van de bussen sluit doorgaans goed aan op die van het spoor, de luchtvaart en bootdiensten. In Helsinki kan je ook de metro nemen, hierbij is de Helsinki Card erg interessant. Je mag zo gratis reizen in Helsinki, krijgt gratis entree bij meer dan 50 musea en attracties en korting op bootexcursies.

Voorzorgsmaatregelen:
Neem op je reis naar Finland een bewijs van je ziekteverzekering mee; die heb je nodig wanneer je medische hulp in een ziekenhuis nodig hebt. Medicijnen zijn verkrijgbaar bij apotheken (apteekki), die overal te vinden zijn. Finland kent weinig bijzondere gezondheidsrisico’s. Kraanwater is perfect drinkbaar en in veel natuurgebieden is ook het water uit meren en rivieren van goede kwaliteit.
 

Shopping

Openingstijden: 
Winkels zijn doorgaans geopend van maandag tot vrijdag, 9-18 uur (de meeste supermarkten 8-21 uur), zaterdag 9-14 of 15 uur.  In Helsinki is het grote ondergrondse winkelcentrum tegenover het centraal station (Asema tunneli) dagelijks open van 9 tot 22 uur.

Geldzaken:
In alle plaatsen zijn voldoende bankautomaten, waar je geld kan opnemen met bankkaarten voorzien van de logo’s Maestro of Mastercard (bankautomaten zijn herkenbaar aan de naam OTTO). Betalen met creditcards (American Express, Mastercard en Visa) is gebruikelijk en wordt vrijwel overal geaccepteerd. In Finland worden de prijzen aan de kassa afgerond op 0 of 5 Eurocent. De 1- en 2-Eurocent worden hier niet gebruikt.

Souvenirtips:
Typisch Finse producten zijn handgeweven wandkleden (Ryijy), messen (Puukko), en tal van handwerkproducten. Onderweg in Finland kan je handwerkproducten kopen, zoals met traditionele motieven beschilderde gebruiksvoorwerpen in Karelië, producten van berkenbast, rendierhuiden en producten uit rendiergeweien. De houten Kuksa mok uit Lapland (met de hand vervaardigd uit berkenknoesten) is erg populair, net als aardewerk (let op bordjes Savipaija, dat betekent pottenbakkerij).
 helpt je graag verder
 helpt je graag verder

helpt je graag verder

Selectair Van Acker Reizen

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Koningin Fabiolastraat 51
8560 Gullegem